Soba za dojenčkaSoba je prilagojena potrebam dojenčka in njegovi vsakodnevni negi in razvoju.

Pohištvo, ki je se nahaja v sobi za dojenčka je naslednje:

  • pletena košara ali zibka, v katerem dojenček spi (prve tri mesece),
  • postelja z ograjico (priporočljivo je, da ni prevelika),
  • predalnik s previjalno površino (na zadnji strani in ob straneh mora imeti previjalna površina ograjico),
  • počivalnik ali vreča,
  • mehka blazina,
  • ustrezna razsvetljava.

Robovi pohištva naj ne bi bili ostri, temveč zaobljeni. Izbran material pa naj bo čimbolj naraven (masiva) in površinsko karseda naravno obdelan. Previjalno površino z mehko podlogo se lahko postavi tudi v kopalnico (v kolikor prostor to dopušča), to pa zaradi bližine vode. Kasneje se jo lahko uporabi za kaj drugega (pisalno podlogo). Postelja je pravtako izredno pomemben kos pohištva, saj dojenček v prvem mesecu življenja prespi dobršen del dneva. Pri izbiri postelje je pomembna tudi velikost. Pomembno je, da postelja ni prevelika, saj se otrok v preveliki postelji ne počuti varno.

Seveda so poleg pohištva pomembne tudi barve, v katere je soba odeta in to še posebej strop. Dojenček prve mesece življenja predvsem preleži, zato je pomembno, katere barve in druge dekorativne elemente vnašamo v prostor. Še vedno prevladujejo predvsem pastelni toni (roza, modra), lahko pa tudi bolj nevtralni, kot je barva v smetanovem odtenku. Strop lahko dodatno popestrimo s takoimenovanim zvezdnatim nebom, kar bo v otroku vzbujalo občutek radovednosti ali pa izobesimo viseče predmete različnih barv in oblik (mobile).

Nenazadnje pa so tu še dodatki, kot je udoben počivalnik in mehka blazina.
Počivalnik bo mamicam v prvem letu dojenčkovega življenja sprva služil predvsem kot prostor za dojenje, kasneje pa kot bralni kotiček, namenjen branju in listanju raznovrstnih knjigic. Kaj je lepšega kot to, da se otrok privije v mamino ali očetovo naročje in skupaj gledata njegove najljubše slikanice. Pomembno je, da se poleg počivalnika namesti še dodatno svetilo (samostoječe ali stensko).
Mehka blazina pa je nepogrešljiv dodatek. Postavi se jo na tla sobice, tako lahko otrok povsem varno raziskuje in razvija svoje gibalne in motorične sposobnosti.
 
Ostale vsebine v kategoriji

Otroške sobe - uvod

Otroška soba se glede na starost in potrebe otroka skozi leta spreminja. Določeni kosi pohištva ostajajo enaki (garderobna omara), nekateri drugi pa se spreminjajo (previjalna podloga, pisalna miza)....

Več

Soba za dojenčka

Soba je prilagojena potrebam dojenčka in njegovi vsakodnevni negi in razvoju.

Več

Otroška soba – Predšolski otrok

Okrog prvega leta starosti otrok shodi in za njega se začne obdobje »samostojnosti«. Odpre se mu popolnoma nov svet, ki ga do tedaj ni poznal.

Več

Otroška soba – šolar

Ko začne otrok obiskovat osnovno šolo nastane vsakodnevna obveznost, ki je povezana z pisanjem domačih nalog in učenjem.

Več
notranja arhitektura 3D vizualizacija notranja arhitektura osrednji prostor
 
Copyright © 2008-2024 ProAmbient Interier Design, vse pravice pridržane!           Notranja ureditev hiše. Nova gorica, Primorska.