Otroška soba – Predšolski otrokOkrog prvega leta starosti otrok shodi in za njega se začne obdobje »samostojnosti«. Odpre se mu popolnoma nov svet, ki ga do tedaj ni poznal.

Z rokami dosega police in predmete, ki jih do tedaj ni mogel, zato je pomembno, da se predmete ki bi lahko kakorkoli ogrožali otrokovo varnost prestavi na drugo mesto, kjer jih otrok ne bo dosegel.

Pohištvo v otroški sobi  za predšolskega otoka je naslednje:

  • postelja, dolžine 120 ali 140 cm
  • garderobna omara s predalniki,
  • mizica s stolčki (otroško pohištvo),
  • počivalnik ali vreča,
  • dodatki (risalna tabla, zaboji za igrače, …)


Otrok v tem obdobju potrebuje predvsem prostor za igro. Velikokrat je rešitev, da starši zamenjajo svojo spalnico z otroško sobo, tako otroku zagotovijo večjo sobo.

Pri izbiri pohištva je poleg tega, da je primerno za čiščenje, da je varno, uporabno in trpežno pomembno tudi dejstvo, da je »prijazno«. Otroške glavice so polne domišljije in velikokrat se zgodi, da nedolžni in veliki okrogli ročaji na vratih omare ponoči izgledajo, kot dvoje oči, ki jezno gledajo. Pri izbiri pohištva bodite pozorni na takšne in drugačne malenkosti, ki lahko povzročijo nepotrebne skrbi in strahove.

Vendar kljub navidezni potrebi po samostojnosti otrok še vedno potrebuje veliko ljubezni in občutek varnosti, ki mu ga lahko zagotovita le starša ali skrbniki. Zato je počivalnik ali vreča še vedno zaželjen kos pohištva, kjer se otrok in starš zbližata, kjer skupaj prebirata knjigice. Sicer pa je vsakodnevna navada prebiranja in listanja otroške literature dobra popotnica za vnaprej, saj si bo otrok s tem pridobil zdrav in vesten odnos do knjig.

Pomembno je tudi, da ima otrok na tleh dovolj prostora za igro s kockami, za sestavljanje tračnic, po katerih vozi vlakce, postavitev hišic za punčke, itd.

Mizica in stolčki naj bodo primerne velikosti, tako da bo otroku udobno in bo lahko nemoteno risal, lepil nalepke v albume in gledal slikanice.

Zabojniki za igrače so lahko tudi na kolescih, tako se jih lažje prevaža po prostoru in v druge prostore.

Barve sten naj bodo pralne in s tem lahke za vzdrževanje in čiščenje. Stene so v tem obdobju pisane, predvsem pa polepljene z malimi mojstrovinami, ki jih je potrebno razstaviti. Na takšen način tudi izkazujemo naklonjenost otrokovim umetniškim dosežkom ter ga spodbujamo. Zaradi tega, lahko na steno pritrdite leseno zidno oblogo, na katero boste vedno znova in znova lepili njegove risbice. Zaželjena je tudi risalna tabla, ki je lahko samostoječa ali se jo pritrdi na zid.


 
Ostale vsebine v kategoriji

Otroške sobe - uvod

Otroška soba se glede na starost in potrebe otroka skozi leta spreminja. Določeni kosi pohištva ostajajo enaki (garderobna omara), nekateri drugi pa se spreminjajo (previjalna podloga, pisalna miza)....

Več

Soba za dojenčka

Soba je prilagojena potrebam dojenčka in njegovi vsakodnevni negi in razvoju.

Več

Otroška soba – Predšolski otrok

Okrog prvega leta starosti otrok shodi in za njega se začne obdobje »samostojnosti«. Odpre se mu popolnoma nov svet, ki ga do tedaj ni poznal.

Več

Otroška soba – šolar

Ko začne otrok obiskovat osnovno šolo nastane vsakodnevna obveznost, ki je povezana z pisanjem domačih nalog in učenjem.

Več
kuhinja jedilnica notranja arhitektura notranja arhitektura 3D vizualizacija
 
Copyright © 2008-2024 ProAmbient Interier Design, vse pravice pridržane!           Notranja ureditev hiše. Nova gorica, Primorska.