Feng Šui (feng shui) - Barve
Feng šui (feng shui) pomeni »veter in voda« in je umetnost o notranjem oblikovanju, ki prinaša uspeh, zdravje, bogastvo in srečo.

Arhitekturna zasnova in projektiranje poslovnih zgradb ter notranje oblikovanje prostorov je po načelih feng šuija na vzhodu ustaljena praksa. V zadnjih letih pa se tudi vse več zahodnjakov odloča, da svoje bivalne in poslovne prostore oblikuje v skladu z feng šujem.

Feng šui je umetnost, ki praktično posega na vse plati življenja, torej tudi na področje opremljanja prostorov v katerih živimo in delamo. Tokrat se bom omejila na izbor barv in kako le-te v skladu z načeli feng šuja vplivajo na naše počutje.

Po Feng šuju vsaka skupina barv pripada eni od osmih smeri neba, ki je povezana z njeno ci. Ci je subtilen tok elektromagnetne energije, ki povezuje vse stvari v vesolju. Na Kitajskem ji pravijo ci, na Japonskem jo poznajo kot ki, v Indiji kot prano. *1

 

Barva

Smaragdno zelena

Turkizna

Temno modra

Vijolična

Breskovo rožnata

Oranžna

Rjava

Siva

Strani neba

jugovzhod

jugovzhod

jugovzhod

jug

zahod

zahod, središce

zahod, jugozahod

severozahod

Občutja

Poraja živahnost, navdušenje ter pomirja in zbuja občutek ugodja.

Ustvarja ozračje sproščenosti pa tudi navdihuje in poživlja.

Primerna je za soncno sobo, pripomore pa k ubranemu vzdušju.

Primerna je za družabnost ter vnaša strast v prostor.

Spodbuja igrivost in romantičnost, pravo okolje za večerjo.

Spodbuja vedrejše vzdušje v temnejših predelih stanovanja.

Poglablja trdnost in je primerna za svetle, sončne prostore.

Spodbuja občutek dostojanstva in avtoritete, zato ustvarja bolj formalno vzdušje.

 

Sicer pa ne glede na to ali vas načela feng šuja prepričajo ali ne, je predvsem pomembno dejstvo, da so tisti notranji vzgibi in čustva, ki se nam porajajo ob določeni barvi tisti pravi kazalci, ki nas usmerjajo, v kakšno barvo bomo »oblekli« nek prostor.

 

Torej dragi bralec, postavi se v sredino prostora, ki ga želiš spremenit ter skušaj začutit, kakšne barve si resnično želiš, da bo soba izgledala. Izbrana barva ti bo služila kot podlaga, na kateri boš oblikoval dokončno podobo prostora.

 

Pa veliko užitkov ob barvanju.

Maja Blažič, interier designer

 

Novost v naši ponudbi je: Feng Šui - Gradnja in oprema harmonične hiše Vabljeni k ogledu nove strani o feng šuju in ostali notranji in zunanji ureditvi hiše.*Vir: Feng šui, Simon Brown, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2001

 
Vizualizacija zunanje ureditve stanovanjske hiše arhitektura prostora kuhinje
 
Copyright © 2008-2024 ProAmbient Interier Design, vse pravice pridržane!           Notranja ureditev hiše. Nova gorica, Primorska.