Otroška soba – šolarKo začne otrok obiskovat osnovno šolo nastane vsakodnevna obveznost, ki je povezana z pisanjem domačih nalog in učenjem.

To pa šolar največkrat počne za pisalno mizo, po možnosti v prisotnosti enega izmed staršev, kasneje pa tudi s sošolci. Zato v tej starosti sodi ta kos pohištva med pomembnejše. Pomembna je tako oblika, kot velikost pisalne mize. Dobro je, da je pisalna miza postavljena ob okno, kjer je zagotovljena dobršna mera naravne svetlobe. Zagotovo pa je potrebno delovno površino še dodatno osvetliti z namizno svetilko.

Poleg pisalne mize pa je v otroški sobi še naslednje pohištvo:
  • postelja (klasične dimenzije),
  • kvaliteten pisarniški stol,
  • večja garderobna omara,
  • knjižne police,
  • knjižni regal,
  • dodatki (vreče za sedenje in poslušanje glasbe).

V nižjih razredih osnovne šole otrok še vedno potrebuje nekaj časa tudi za igro, zato je pomembno, da sobica ni popolnoma podrejena obveznostim in učenju, temveč tudi igri in razvedrilu.
V višjih razredih osnovne šole pa otrok prihaja v obdobje pubertete, kjer se pojavi izrazita potreba po zasebnosti. V kolikor možnosti dopuščajo je idealno, da ima posamezen otrok svojo sobo. Če pa to ni možno se lahko z optičnimi pregradami, kot so knjižni regali, nizke omare in postelja otroško sobo razmeji in takšen način zagotovi minimalna zasebnost, ki jo otrok v tej občutljivi starosti še posebej potrebuje. Dodatno se lahko stene v isti sobi pobarva v različne barve in sicer, v predelu sobe, ki je namenjen mlajšemu otroku so lahko stene pobarvane v eno barvo, drugi predel, kjer je pubertetnik pa v drugo barvo.

Zagotovo je to obdobje najbolj očitnih sprememb v otrokovem življenju (tako fizičnih, kot emotivnih) in prav zaradi tega je to obdobje, ko se otroška soba ves čas spreminja (nekateri kosi pohištva se počasi umikajo, drugi pa prihajajo) in končno soba doseže podobo in odraz individualnosti mladega človeka, zato je pomembno, da se upošteva otroke želje.
 
Ostale vsebine v kategoriji

Otroške sobe - uvod

Otroška soba se glede na starost in potrebe otroka skozi leta spreminja. Določeni kosi pohištva ostajajo enaki (garderobna omara), nekateri drugi pa se spreminjajo (previjalna podloga, pisalna miza)....

Več

Soba za dojenčka

Soba je prilagojena potrebam dojenčka in njegovi vsakodnevni negi in razvoju.

Več

Otroška soba – Predšolski otrok

Okrog prvega leta starosti otrok shodi in za njega se začne obdobje »samostojnosti«. Odpre se mu popolnoma nov svet, ki ga do tedaj ni poznal.

Več

Otroška soba – šolar

Ko začne otrok obiskovat osnovno šolo nastane vsakodnevna obveznost, ki je povezana z pisanjem domačih nalog in učenjem.

Več
Vizualizacija zunanje ureditve stanovanjske hiše notranja arhitektura 3D vizualizacija
 
Copyright © 2008-2024 ProAmbient Interier Design, vse pravice pridržane!           Notranja ureditev hiše. Nova gorica, Primorska.