notranja-oprema-crta-zid

notranja opremaProjektiranje notranje opreme

notranja-oprema-crta-zid

Pisarniško pohištvo

Pisarniško pohištvo malo drugače.

Ne samo kreativni poklici, kot so projektivni in oblikovalski biroji, temveč tudi navidez suhoparne odvetniške pisarne ali pisarne komercialistov postajajo vedno bolj domiselna in prijetna delovna okolja.pisarniko-pohitvo

Res je, da določeni poklici zahtevajo drugačen pristop do strank in s tem mora biti tudi delovni prostor temu primerno opremljen, a vendar ...

Želja po lepo opremljeni pisarni in barvno ter materijalo usklajenem pisarniškem pohištvu postaja vsakodnevna stalnica marsikaterega posameznika in prav to je ena izmed ključnih zadev v spremenjenem, bolj fleksibilnem razmišljanju dojemanja delovnih prostorov.

Pritegnila me je knjižna omara oziroma sistem omar za arhiv podjetja Bross Office collection, kjer se omare ne odpirajo klasično dvokrilno ali enokrilno, ampak se jih na vodilih premika.

Zelo domiselno so oblikovali tudi vratca omaric, ki so vsem na očem. Različni motivi, od stiliziranih vzorcev do različnih barvnih kombinacij. Na takšen način se zagotovo spremeni pogled na omare – ki niso več puste, temveč prav nasprotno - živahnih.

Ob izbiri takšne omare potrebujemo zelo dolgo steno, če če sploh želimo, da le-ta pride do izraza, po drugi strani pa izkoristek stene ni takšen, kot bi sicer bil ob izbiri klasične omare. Vendar še enkrat – zelo domiselno, predvsem pa zabavno in nič kaj formalno.

Ostaja dejstvo, da v poplavi ponudbe, ki je trenutno na trgu lahko vsak prilagodi opremo zahtevam in željam, ki mu najbolje ustrezajo. Res pa je tudi, da če želi do določenih kosov pohištva, potrebuje nekaj časa in iznajdljivosti, da jih sploh odkrije.

 

Avtor: Maja Blažič, interier designer

 

 

 

 

 

Pisarniško pohištvo - Pisarne v klasičnem stilu

 

Načeloma se o klasičnem stilu govori takrat, ko imamo v mislih pisarniško pohištvo iz 19. stoletja (čeprav se klasika začne že veliko prej). Po samem izgledu je to pohištvo masivno, v temnejših tipih lesa - orehovem, češnjevem, itd., zato je pomembno najprej preveriti, kako bo sploh izpadlo v nekem prostoru. Ali je pisarna dovolj velika in ali razpolaga z dobršno mero naravne svetlobe. V majhnih in temnih prostorih bi takšno pohištvo sploh ne prišlo do izraza in ne bi odsevalo tiste elegance, ki ga sicer obdaja.

 

V kolikor je pisarna manjša se jo sicer še vedno lahko opremi v klasičnem stilu, vendar pod določenimi pogoji. .

 

V klasičnem stilu se opremlja predvsem odvetniške, sodniške ali notarske pisarne, pa tudi psihoterapevtske in seveda pisarne vodilnih delavcev - direktorjev. Ni pa nujno, vse je odvisno od želja posameznika. . Res pa je, da je klasično pohištvo prežeto s tradicijo in posledično temu, tudi z zaupanjem. V zgoraj naštetih poklicih pa je zaupanje pomemben del poslovnega odnosa.

 

tomasella-klasicna-pisarna Pa začnimo pri tlakih. Lahko so leseni ali kamniti. V kolikor se odločimo za parket, potem naj bo temnejši - oreh (lahko je tudi vzorčast, ni pa nujno), če pa se odločite za kamnita tla oz. tla iz keramičnih ploščic, potem je to lahko klasičen >terracotta< tlak. V klasičnih pisarnah je obvezen dodatek tudi preproga.

 

Barvi, ki najbolj odslikata klasičen stil sta vinsko rdeča ali bordo in temno zelena. Stene so lahko tudi v umazano beli ali krem barvi. Seveda to je samo eden izmed predlogov. Lahko stene kombinirate tudi z leseno oblogo. (v istem odtenku lesa, kot je pohištvo), preostanek stene pa pobarvate v bordo ali zeleno barvo.

 

Pomemben del klasike so tudi štukature in ornamentika .Tako je lahko zgornji del stene oblečen v štukature in prav tako tudi sam strop. Lahko je del stropa spuščen (npr. dekoriran oval). Iz tega spuščenega ovala lahko visi manjši lestenec, iz kovanega železa ali muranskega stekla. Ne glede na to, za kateri material se odločite, potem naj bodo tudi ostale svetilke v pisarni iz istega materiala. Svetujem še eno namizno in eno samostoječe svetilo.

 

Glede pohištva sem že omenila tip lesa - oreh. Nujno potrebni kosi pohištva v pisarni pa so: pisalna miza, pisarniški stol, dodatna stola za stranke in omara. Seveda je odvisno od dejavnosti, ki bo pisarna namenjena. Naprimer psihoterapevtska pisarna bi mogoče potrebovala še manjšo kredenco za kuhat čaj in mogoče manjšo omarico, na katero se postavi predvajalnik s sproščujočo glasbo ter seveda sedežno garnituro. Odvetnik in notar bosta mogoče potrebovala kakšno omaro in kakšen stol več. Direktor pa mogoče manjšo sejno mizo z dodatnimi stoli (sejna miza je lahko tudi kot podaljšek pisalne).

 

Stoli naj bodo usnjeni, lahko pa so tudi tapecirani. Bodite pozorni tudi na ostale dodatke v prostoru, kot so: ogledala obešalniki, posoda za dežnike in seveda zavese. Le-te so lahko v svetli barvi - umazano bela, vendar iz dveh delov: debelejše - platnene zavese in tanjše prosojne zavese.

 

Avtor: Maja Blažič, interier designer

 

 

 

Pisarniško pohištvo - Pisarne v modernem stilu

 

Izbrani materijali, barve in oblika pohištva so elementi, ki bistveno oblikujejo podobo nekega prostora, v našem primeru pisarne. Moderen stil bi lahko opredelila kot enostaven, čistih linij, lahko je barvit ali brezbarven. pisarnisko-pohistvo-corazin-italiaOrganizacija samega delovnega procesa je lahko pri takšnem stilu postavljena pod vprašaj, kar pomeni, da z vnašanjem sicer "nepohištvenih" elementov, kot sta lahko dva lesena zaboja za sadje, pobarvana v snežno belo barvo, ki služita kot podstavek za polico, na kateri so fascikli ali strokovna literatura, bistveno oblikujeta neklasičen, torej moderen izgled pisarne. Ni pa nujno, da je temu tako. Proizvajalci pisarniškega pohištva so v zadnjih letih naredili ogromno na področju oblikovanja. Fleksibilnost in drugačnost sta ključni besedi pri oblikovanju modernega in lepega pisarniškega pohištva.

Tlaki v moderni pisarni so lahko leseni (laminat, parket), lahko so kamniti (keramične ploščice), lahko so pa tudi iz umetnih mas. V zadnjem času postajajo izredno popularni poliuretanski tlaki. Proizvajalci takšnih tlakov omogočajo nešteto barvnih kombinacij ter intarzij različnih materialov in oblik, kot so školjke, kamenčki..., po drugi strani pa tudi oblikovanje že pravih mojstrovin v obliki likovnih del. Na takšen način postanejo tlaki izrazit dekorativen element in če želite - ena mala galerija, ki vas spremlja, medtem ko hodite po njej.
pisarnisko-pohistvo-corazin-italiaStene v takšnem primeru kar izgubijo vlogo dekorativnega elementa, saj so tla dovolj močnega >značaja<, ki oblikuje podobo pisarne. Mogoče bi na sicer belo steno obesili še kakšno likovno delo, vendar ne gre za pretiravat. V kolikor je pisarna večje, si to lahko privoščite, če pa gre za manjše pisarne, kabinete, potem so dekorativni tlaki več kot dovolj.

V pisarnah je velik poudarek tudi na razsvetljavi. Delovna razsvetljava z visoko svetlobno močjo je nujen element vsakega delovnega prostora. Zagotovo obstajajo razlike, kjer določeni poklicni profili potrebujejo drugačno delovno svetlobo, kot nekateri drugi. Vsekakor je potrebno pisarno opremiti s stropnimi in namizni svetili.

Pohištvo pa je lahko iz različnih materialov in barv. Po mojem mnenju je pri izbiri modernega pohištva pomembna predvsem oblika. Čeprav so >na pohodu< ponovno okrogline, je pisarniško pohištvo še vedno pretežno pravokotnih oblik.

 

Avtor: Maja Blažič, interier designer

 

notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

projektiranje-interier-notranja-oprema-arhitekturaprojektiranje-interier-notranja-oprema-arhitektura

notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

| slo | ita | eng |  rss