notranja-oprema-crta-zid

notranja opremaProjektiranje notranje opreme

notranja-oprema-crta-zid

Staro - novo stil notranje opreme

STIL »STARO-NOVO« V KUHINJI IN JEDILNICI

 

 

Če želimo doseči efekt »staro-novo« potem je pomembno opredeliti izhodišče, na podlagi katerega bo temeljila podoba prostora. Vzemimo za izhodišče moderne konstrukcijske elemente, kot so tlaki, stene, stropovi, pa tudi okna in vrata ter morebitno stopnišče. V takšnem ambientu naj bodo tudi pohištveni elementi moderni, vendar z določenimi klasičnimi inserti.

Za začetek naj opredelim tudi pojem »klasika oz. klasično pohištvo«. To je pohištvo in seveda dodatki, kot so luči, preproge, vaze, … iz obdobja do sredine 19. stoletja. Jedilna miza in kuhinjski elementi naj bodo modernega izgleda, medtem ko so stoli za jedilno mizo klasični. V kolikor finančne možnosti dopuščajo se zelo lepo podajo tudi antikvariatni kosi pohištva, v tem primeru stoli.

Na stenah naj bodo izobešene slike klasičnih avtorjev (obdobje romantike ali realizma), z bogatimi okvirji. Vendar ni za pretiravat. Zelo odvisno je tudi od same kvadrature prostora. V kolikor so prostori manjši, potem bo ena slika čisto dovolj.

Stropna razsvetljava naj bo nevpadljiva, mogoče v kotu jedilnice samostoječa svetilka v klasičnem izgledu ali na moderni kredenci namizna svetilka, pravtako v klasičnem izgledu. Seveda je spet odvisno od velikosti prostora.

Pri doseganju tega stila je vredno omeniti procentualno razmerje med modernimi in klasičnimi kosi pohištva, ki pa ni nikdar enakovredno, torej 50%-50%. Vedno prevladuje en stil, naprimer moderen. Torej bi lahko razmerje opredelila kot 70%-30%, lahko celo 80%-20% (odvisno od kvadrature oz. velikosti prostora). V vsakem primeru pa je stil »staro-novo« mešanica dveh med seboj nasprotujočih si stilov, pri katerem so pomembni detajli, ki prostor smiselno zaključijo.

 

 

 

notranja-oprema-crta-zid
notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

projektiranje-interier-notranja-oprema-arhitekturaprojektiranje-interier-notranja-oprema-arhitektura

notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

| slo | ita | eng |