notranja-oprema-crta-zid

notranja opremaProjektiranje notranje opreme

notranja-oprema-crta-zid

Hoteli - oprema

Vprašanja in odgovori

 

 

Ali se slovenski naročniki hotelske opreme kaj razlikujejo od naročnikov iz drugih držav in (če se), po čem?

 

 

Zagotovo obstajajo tipične značilnosti, ki pripadajo nekemu narodu. Na splošno velja, da smo Slovenci bolj moderno usmerjeni, kot pa Hrvati na primer, ki prisegajo bolj na klasiko. Je pa res, da ta trditev temelji predvsem na mojih osebnih izkušnjah, ni pa nujno, da je vedno tako. Zagotovo bi se našel marsikateri Hrvat, ki prisega na moderno – minimalistično opremljanje in seveda Slovenec, ki mu je všeč klasično Biedermayersko pohištvo.

 

 

....

 

 

Kakšni so trenutni modni trendi pri opremljanju hotelskih sob in drugih prostorov (kakšne barve in oblike prevladujejo) in kdo te trende sploh postavlja (si modno zasnovo postavlja vsak hotel zase, ali so na tem področju kakšni "trend setterji" in (če je tako), kdo so to (najdražji hoteli, kakšni svetiovno znani arhitekti...)?

 

 

Na podlagi lastnih izkušenj opažam, da ogromno lastnikov hotelov želi poudariti etnologijo, ki je značilna za okolje, v katerem se hotel nahaja. Mogoče z vnašanjem kakšne tipične značilnosti, ki velja za neko pohištvo, naprimer stol ali skrinja, skušajo čimbolj predstavit gostu etnološko izročilo nekega kraja. Kar pa ne pomeni, da je hotel oz. soba opremljena klasično oz. da odraža identično rekonstrukcijo nečesa starega. Tu lahko gre za povsem moderno osnovo opremljanja, kjer pa z vnašanjem dobro premišljenih etnoloških dodatkov dajejo neki sobi zaključeno podobo. Po drugi strani pa večji hoteli oz. tisti svetovno znani stremijo po tem, da jih opremljajo priznani arhitekti ali oblikovalci, eden izmed dobro poznanih in priznanih arhitektov je zagotovo Philip Starck. Gospod Starck je pojem v oblikovalskih vodah in že samo dejstvo, da nek hotel nosi njegov podpis, je ta hotel absolutno »in« .

 

 

....

 

V katero smer se bo pohištvo hotelskih sob in ostala oprema hotelov razvijalo v prihodnje in koliko besede imate pri tem arhitekti in oblikovalci notranje oporeme (ali vam uspe naročnike prepričati z vašimi najnovejšimi idejami ali morate narediti le tisto, kar so si zamislili v vodstvu hotela)?Zagotovo so na pohodu okrogline, vsaj kar zadeva opremo zasebnih prostorov in pisarn. Okrogle jedilne mize, okrogle pisarniške mize. Zaokroženi robovi pri kuhinjskih omaricah, itd. Mogoče se bo tovrsten trend začel pojavljat tudi pri oblikovanju hotelskega pohištva. Zagotovo obstajajo razlike v obliki in kvaliteti opreme. Nek hotel, ki razpolaga s petimi zvezdicami ima bistveno bolj dovršeno in v detajle obdelano opremo, kot hotel, ki ima samo tri zvezdice.
Mislim, da lahko oblikovalci in arhitekti bistveno vplivamo na končno podobo nekega hotela, vendar ne gre za zanemarit dejstva, da ima tukaj naročnik zadnjo besedo – ali bodo naše ideje realizirane v celoti ali samo delno. Nenazadnje gre za neko vzajemno sodelovanje med naročnikom in arhitektom/oblikovalcem, kjer se skuša najti skupni jezik in na podlagi tega ustvarit končno podobo hotela, ki bo najbolje odražala tako naročnikove, kot arhitektove zahteve.

 

notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

projektiranje-interier-notranja-oprema-arhitekturaprojektiranje-interier-notranja-oprema-arhitektura

notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

| slo | ita | eng |  rss