notranja-oprema-crta-zid

notranja opremaProjektiranje notranje opreme

notranja-oprema-crta-zid

Projektiranje notranje opreme Hotelov

»MAJHEN OBMORSKI HOTEL, UDOBJE in PRESTIŽ«

 

Razgled, ob katerem ti zastane dih; kontrast, ki te pomirja in hkrati polni duha. Morje, sonce, oljke, sivka in vinska trta –a na vse to nas večina čaka celo leto  in ko končno pride poletje se polni pričakovanj in ob misli na razvajanje odpravimo na morje.
Obmorski kompleksi in manjši hoteli, grajeni v tipičnem ali modernem slogu, udobne sobe in restavracije, ki ponujajo raznovrstno  kulinariko – vse to in še več. Mediteranski otoki, pa tudi obala skušajo zadovoljiti še tako zahtevnega gosta. Kot sem že nekoč zapisala – v zadnjem času je zahteven gost tisti, ki išče tradicijo, avtohtonost, udobje in gostoljubje. Kako vse to zagotoviti?

pelješac-orebič-avtokamp-nevio

Pelješac

 

 

Predstavljajte si manjši obmorski hotelček, nekje na pečini, od koder se ponuja osupljiv pogled na modro in prostrano morje. S pečine vodijo kamnite stopnice do peščene plaže. Predstavljajte si nasad oljk in borov in bazen, ob katerem se bohoti udobje belih ležalnikov in senčnikov, na mizicah pa hladne pijače. Hotel je kamnit z modrimi okni in balkončki ter pisanimi posodami, v katerih rase bazilika, majaron in rožmarin. Deset dvoposteljnih sob in pet luksuznih apartmajev, restavracija, ki ponuja izključno tradicionalno prehrano, recepcija, v kateri najdete vse potrebne informacije in morebitno pomoč, masažni center z osupljivim razgledom in ob bazenu bar z hladnimi pijačami in prigrizki. Pa naj bo tu še knjižnica, polna raznovrstne literature, ki na takšen ali drugačen način opisuje okolico in njeno zgodovino.

Sobe in apartmaji so umazano beli (krem) – stene, posteljnina, zavese, pohištvo. Kot kontrast temu se na nočnih omaricah nahajajo velike lončene vaze polne pravkar nabrane sivke, po kateri diši vsepovsod.

Minacciolo-Italija 

Minacciolo, Italija

 

Kopalnice naj bodo bele – tuš kabina, masažna kad, umivalnik. Le brisače naj bodo modre in seveda so tu zopet vaze, polne sivke, ki vnaša v notranjost delček zelenja, tako značilnega za Mediteran.

Cantori, postelja Raphael, Italija 

Cantori, postelja Raphael, Italija

 

Seveda so tu še slike – majhne, velike, kvadratne, pravokotne – a vse s podobnim motivom, ki razkriva in vnaša lepoto okoliških krajev in detajle tudi v notranjost hotela.

Minacciolo, Italija

  Minacciolo, Italija

 

Po hodnikih pa kamnite stene in priročne kredence, v katerih se hrani sveža posteljnina in brisače z logotipom hotela.

Minacciolo-Italija

  Minacciolo, Italija

 

Restavracija hotela je svetla in zračna, z velikimi panoramskimi okni. Mize so okrogle, pokrite z belim prtom, ki sega do tal. Postavljene so ob oknih, na sredini restavracije pa se nahaja samopostrežen bar s prehrano – predjedi, glavne jedi ter solate in sadje.

Cantori, miza Romeo, stola Scilla, Italija 

Cantori, miza Romeo, stola Scilla, Italija

 

Vsa okna v hotelu so odbojna, kar pomeni, da z zunanje strani se skoznje ne vidi. Pri takšnih panoramskih oknih bo učinek fenomenalen, saj se bo v njih odsevala okolica in tako spajala in brisala meje med naravo in zgradbo.

New wave ocean, Villeroy & Boch 

New wave ocean, Villeroy & Boch

 

Mizice v baru hotela ob bazenu so iz kovanega železa, pravtako tudi stoli. Senčniki nad njimi pa naj bodo veliki, platneni in beli. Ustvarjanje kontrasta med modrino neba in vode ter belino pregretih kamnitih sten in senčnikov bo dalo občutek neizmernega udobja in prestiža.

Cantori, Giotto, Italija 

Cantori, Giotto, Italija

 

Masažni center pravtako zbuja udobje in prestiž. Les in kamen sta osnovna materiala, na katerih je zgrajena podoba teh prostorov. Refleksoterapija, shiatsu, aromaterapija, ajurvedska in tajska masaža ter lepotni center – vse to odeto v vonjave sivke, rožmarina in eteričnih olj. Prostori so beli, z velikimi panoramskimi okni. In zoper priročne, stare kredence, ki hranijo dragocene in zdravilne preparate.

Pogled na turkizno modro vodo v bazenu kar vabi na osvežitev. Kot kontrast temu so stene bazena, ki gledajo iz vode,  kamnite.

Primer bazena 

Primer bazena

 

Pravtako so tudi tla, ki se nahajajo okrog bazena kamnita. Od tu pa vodijo kamnite stopnice prav do peščene plaže, z ljubkim pomolom za privez. In zoper nekaj udobnih ležalnikov in senčnikov.

Nenazadnje je tu še vhodna veža z recepcijo. Tla so kamnita, čeznje pa je razgrnjena preproga. Udobni naslanjači in priročni okrogli mizici so umazano bele barve. Na vsaki pa šopek poljskega cvetja. Tudi ta prostor bo deloval sveže in svetlo.

Barvna skala v hotelu je omejena na svetle barve. Umazano bele barve je pohištvo, stene in stropovi, pa tudi tlaki, ki so ponekod kamniti.  Barvni kontrast se v prostore vnaša z detajli – modre brisače, lončene vaze z svetlo vijolično sivko, preproge, slike. Pa tudi skozi materijale – kamnite stene. Svetila so iz kovanega železa in pravtako tudi ograja v stopniščih.

Cantori, Lia, Italija 

Cantori, Lia, Italija

 

Na podlagi vsega navedenega bo hotel deloval svetlo in zračno, pa tudi prefinjeno in udobno.

Pelješac-orebič-avtokamp-nevio

 Pelješac

 

 

Avtor: Maja Blažič, interier designer

 

strokovni članki: Projektiranje hotelov

notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

projektiranje-interier-notranja-oprema-arhitekturaprojektiranje-interier-notranja-oprema-arhitektura

notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

| slo | ita | eng |  rss