notranja-oprema-crta-zid

notranja opremaProjektiranje notranje opreme

notranja-oprema-crta-zid

Notranje stopnišče

Notranje stopnišče je prostor, ki povezuje spodnje prostore z zgornjimi, pa tudi s kletnimi. Kljub temu, da so stopnice predvsem praktičen arhitekturni element, pa je pravgotovo pomembna tudi njihova izbira. Oblika, stil ter izbrani materiali lahko bistveno spremenijo podobo prostora, v katerem se stopnice nahajajo.

 

 

Več je kriterijev, ki pogojujejo izbor materiala :

 

  • stil, ki ga želimo doseči v prostoru (pri modernem stilu se odločamo za steklene ali lesene nastope, v kombinaciji z jeklenimi stranicami in ograjo; pri klasičnem stilu pa pridejo v potev litoželezne stopnice, .)
  • velikost prostora (prosojne stopnice prostor ne zasičijo tako, kot lesene ali kovane - litoželezne),
  • občutek, ki se nam poraja pri določenem materijalu (hladnost kovine,toplina lesa.)
  • praktičnost vzdrževanja.

 

 

Ograja je sestavni del stopnic, ni pa nujno. Nekateri se odločajo za stopnice tudi brez ograje - takne stopnice imajo izrazito minimalisticen izgled, pravgotovo pa niso primerne za družine z majhnimi otroki ali pa za stareje ljudi, ki se nimajo kam opreti, ko se povzpenjajo.

Poznamo več vrst oblik: okrogle, ravne, zavite v levo, zavite v desno. Izbor le-teh je odvisen predvsem od velikosti prostora. Z določeno obliko vnašamo v prostor dinamiko. Stopnice pa znajo biti tudi močan dekorativni element, ki bistveno spremeni podobo celotnega prostora. Pravgotovo je razlika med bogato izrezljanimi lesenimi ograjnimi palicami ali pa enostavnimi jeklenimi ograjnimi palicami. V prvem primeru gre za rustikalen izgled, v drugem pa za moderen, lahko bi rekla celo minimalisticen.

 

Za manje prostore so najbolj primerne okrogle stopnice. Obstajajo tudi takoimenovane samomontažne stopnice, ki so lahko okrogle, ravne ali zavite - irina te stopnice pa lahko meri 60 cm . Lahko se jih poljubno zvija (v levo, desno, okroglo ali ravno).

 

 

Avtor: Maja Blažič, interior designer

 

 

notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

projektiranje-interier-notranja-oprema-arhitekturaprojektiranje-interier-notranja-oprema-arhitektura

notranja-oprema-crta-zid notranja-oprema-crta-zid

| slo | ita | eng |  rss